Margaret Thatcher (1925 – 2013), supranumită și „Doamna de Fier”, așa cum a catalogat-o pentru prima dată un jurnalist militar sovietic în 1976, a fost unul dintre cei mai populari politicieni, prim-ministru al Regatului Unit între 1979 și 1990.
A fost prima femeie premier al Marii Britanii (a deținut funcția timp de trei mandate) și este considerată una dintre cele mai influente și controversate figuri din istoria modernă a țării.
Stilul de conducere al lui Thatcher a fost caracterizat de convingerile sale ferme și de refuzul de a da înapoi în fața opoziției sau a adversității.
A fost cunoscută pentru abordarea intransigentă a problemelor politice și pentru disponibilitatea de a se confrunta cu interese puternice, fie că era vorba de sindicate, guverne străine sau membri ai propriului partid.
Pe 24 ianuarie 1976, un ziarist propagandist sovietic a publicat un articol în cotidianul Krasnaia Zvezda (Steaua Roşie) prin care condamna un politician britanic în devenire – Margaret Thatcher. Aceasta preluase conducerea Partidului Conservator din Marea Britanie, pe atunci partid de opoziție, cu mai puțin de un an înainte și își câștigase reputația de cruciată anticomunistă.
Publicația Krasnaia Zvezda, cunoscută ca purtător de cuvânt al armatei sovietice, a reacționat la un discurs în care Thatcher acuzase Moscova că urmărește să domine lumea. A fost o acuzație directă și îndrăzneață, dar nu deosebit de nouă, iar ziarul sovietic a venit cu o replică.
Numit „Zheleznaya Dama Ugrozhayet” („Doamna de fier exercită amenințări”), în articol Thatcher fusese comparată cu legendarul cancelar german Otto Von Bismarck din cauza caracterului ei dur.
Thatcher nu a fost deranjată de noua titulatură, ba chiar și-a însușit-o, considerând-o un semn de putere și hotărâre, astfel că prima dată când a făcut referire la ea însăși ca fiind „Doamna de fier” a fost la scurt timp după apariția articolului sovietic, într-un discurs ținut la Selborne Hall, în cartierul londonez Southgate. „Mă aflu în fața dumneavoastră în această seară, în rochia Steaua Roșie, ușor machiată și cu părul blond puțin ondulat, eu, Doamna de Fier a lumii occidentale. Da, sunt o doamnă de fier”.
Trei ani mai târziu, Doamna de Fier a devenit prim-ministru britanic.
Născută în Grantham, Lincolnshire, la 13 octombrie 1925, Margaret Hilda Thatcher, Baroneasa Thatcher de Kesteven a studiat chimia în cadrul Universității Oxford, înainte de a intra în politică, fiind cercetător în industria chimică și lucrând timp de patru ani pentru compania British Xylonite.
În 1951 s-a căsătorit cu un industriaș bogat, Denis Thatcher (n. 1915 – d. 2003), care i-a susținut ambițiile politice. Cuplul a avut gemeni, un fiu și o fiică, născuți în 1953.
În 1959 a fost aleasă în Parlamentul britanic ca membră a Partidului Conservator, urcând rapid în ierarhie și devenind liderul partidului în 1975. In anul 1979, în urma alegerilor generale, Baroneasa Thatcher devine premier.
Mandatul de prim-ministru al lui Thatcher a fost marcat de o serie de reforme semnificative, atât pe plan intern, cât și internațional. Pe plan intern, prin politicile aplicate, a reușit să contribuie la stimularea creșterii economice și la reducerea inflației și a impozitelor. De asemenea, a supravegheat privatizarea multor industrii de stat, printre care British Telecom, British Airways și British Gas.
Pe scena internațională, Thatcher a jucat un rol-cheie în Războiul Rece, încheind o alianță strânsă cu președintele american Ronald Reagan și adoptând o poziție dură împotriva Uniunii Sovietice. Ayht fost o susținătoare puternică a NATO și a jucat un rol important în Războiul Falklands din 1982, în care Marea Britanie a reușit să respingă cu succes invazia argentiniană a Insulelor Falkland.
Cu toate acestea, reformele lui Thatcher nu au fost lipsite de controverse, iar politicile sale au provocat profunde diviziuni. Mulți au criticat-o pentru modul în care a gestionat greva minerilor din 1984-1985, în urma căreia guvernul ei a înfruntat puternicul Sindicat Național al Minerilor într-o dispută severă și prelungită. Relația sa apropiată cu Reagan și sprijinul pentru invazia condusă de SUA în Grenada în 1983 au atras, de asemenea, critici.
A fost cunoscută pentru personalitatea sa marcată de o voință puternică și pentru capacitatea de a impune respect și loialitate, dar și pentru refuzul de a da înapoi în fața opoziției.
Thatcher a demisionat din funcția de prim-ministru în 1990, în urma unei contestații la adresa conducerii sale venite din interiorul propriului partid.
Baroneasa Margaret Thatcher nu a fost doar o Doamnă de Fier, ci și o doamnă elegantă, o femeie pasionată de frumos și bijuterii.
Pe lângă costumele sale Aquascutum, Manolo Blahniks și gențile Asprey, Doamna de Fier avea o înclinație pentru bijuterii și ceasuri. Prefera perlele, acestea reprezentând un element de bază în accesorizarea ei vestimentară.
Una dintre cele mai faimoase bijuterii ale lui Thatcher a fost un colier de perle (primit cadou din partea soțului ei în perioada în care s-au cunoscut) pe care îl purta adesea la evenimente și discursuri importante. Colierul, care era realizat din perle mari, albe, a devenit un fel de marcă înregistrată a prim-ministrului și a fost adesea menționat în presă.
Mult mai puțin strălucitoare decât bijuteriile cu diamante, perele conferă un look conservator și sunt asociate cu regalitatea și aristocrația.
Pasiunea ei pentru perle nu a transformat-o într-o femeie cu aplecări către extravaganțe și excese, Margaret Thatcher deseori fiind văzută purtând aceleași obiecte vestimentare și bijuterii.
În ziua în care a demisionat, Margaret Thatcher a purtând o broșă Art Deco cu diamante de la Cartier, perle, inelul ei de cocktail cu ametist și o brățară din pietre de jasp, agat, jad, calcedonie și ochi de tigru învelite în aur.
Margaret Thatcher s-a retras de pe scena politică (din motive de sănătate) în 2002, un an mai târziu fiind profund afectată de pierderea soțului ei, Denis.
Baroneasa Thatcher a murit la 87 de ani, pe 8 aprilie 2013, în urma unui atac cerebral, la Hotelul Ritz din Piccadilly, unde locuia din decembrie 2012.
Surse:
https://www.britannica.com/biography/Margaret-Thatcher
Maria Antoaneta, numită și „Doamna Datorie”. De ce au urât-o, de fapt, francezii?
Eva Peron, prima doamnă a Argentinei. Cum a câștigat adulația maselor
Filipa de Hainault, una dintre cele mai iubite regine din istoria Angliei